Tak, możesz ukryć listę znajomych na Facebooku. W ustawieniach prywatności wybierz opcję „Tylko ja” – wtedy inni użytkownicy zobaczą najwyżej wspólnych znajomych. Zmiana zajmuje około minuty.
Jak ukryć znajomych na komputerze?
W przeglądarce internetowej wykonaj następujące czynności:
- Kliknij swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu Facebooka.
- Wybierz Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia.
- Przejdź do sekcji Prywatność.
- Znajdź pytanie „Kto może zobaczyć listę Twoich znajomych?”.
- Otwórz listę dostępnych opcji i wybierz „Tylko ja”.
Jeśli nie widzisz tej pozycji od razu, użyj wyszukiwarki w ustawieniach i wpisz „znajomi”. Nazwy lub położenie poszczególnych elementów mogą nieznacznie różnić się po aktualizacji interfejsu Facebooka.
Jak ukryć znajomych w aplikacji mobilnej?
W aplikacji Facebook na telefonie najszybciej znajdziesz ustawienie za pomocą lupy:
- Otwórz aplikację Facebook i dotknij swojego zdjęcia profilowego.
- Wybierz Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia.
- Dotknij ikony lupy lub pola wyszukiwania w ustawieniach.
- Wpisz „znajomi” i wybierz „Kto może zobaczyć listę Twoich znajomych?”.
- Zmień widoczność na „Tylko ja”.
Co widzą inni po ukryciu listy?
Facebook pozwala dopasować widoczność listy do własnych potrzeb. Dostępne opcje oznaczają:
- „Tylko ja” – pełną listę znajomych widzisz tylko Ty. Inni użytkownicy mogą nadal zobaczyć osoby, które są Waszymi wspólnymi znajomymi.
- „Znajomi” – listę mogą wyświetlać osoby znajdujące się na Twojej liście znajomych.
- „Wspólni znajomi” – po ukryciu całej listy inni użytkownicy nadal mogą zobaczyć znajomości wspólne dla Waszych profili.
Jeżeli chcesz całkowicie ograniczyć dostęp do własnej listy, wybierz „Tylko ja”.